AZ IMMUNRENDSZER TURNER SZINDRÓMÁBAN

 

Pajzsmirigy

 

A Turner-szindrómás nők 10- 30%-ánál előfordulhat hipotireózis (pajzsmirigy alulműködés), amit rendszerint autoimmun betegség okoz; ez a test azon reakciója mikor a saját pajzsmirigy sejtjei ellen reagál, mintha idegenek lennének, és megpróbálja elpusztítani azokat. Ezt néha Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladásnak nevezik. A pajzsmirigy alulműködés kockázata az évekkel növekedhet. A hipotireózis tünetei lehetnek: szorulás, csökkent energiaszint, száraz bőr, súlynövekedés; ezek gyakran enyhék, ezért ajánlott a pajzsmirigyfunkciót ellenőrizni a diagnóziskor és ez után minden 1 vagy 2 évben az egész élet során. Vérvétellel diagnosztizálható és könnyen kezelhető pajzsmirigy hormon segítségével.

 

Más autoimmun problémák

 

A Turner-szindrómás nők esetében úgy néz ki, hogy a normálisnál nagyobb a kockázata az autoimmun problémáknak, úgy mint a coeliakia (gluténérzékenység vagy lisztérzékenység), gyulladásos bélbetegség, valamint rheumatoid arthritis (reumás ízületi gyulladás).
Az emésztési panaszokkal vagy ízületi problémával rendelkező nőknek ajánlott alapos orvosi vizsgálaton részt venni, esetenként szükséges lehet specialistához (szakorvoshoz) is fordulni. A kezelés jelenthet étrend változtatást (bélpanaszok esetén) és gyógyszeres kezelést.

 
Megnövekedett májenzim koncentráció, a feljegyzések szerint, a TS-es nők akár 30%-ánál is jelentkezhet. Ez általában nem kötődik semmilyen más májműködési rendellenességhez. Néhány nőnél autoimmun reakcióként lép fel, másoknál meg kapcsolódhat túlsúlyhoz.
 
Fordította: Balló Annamária
 
A FORDÍTÁS AZ AMERIKAI TURNER-SZINDRÓMA TÁRSASÁG (TURNER SYNDROME SOCIETY OF THE UNITED STATES) ENGEDÉLYÉVEL KÉSZÜLT.  

© 2014-2024 Turner-szindróma.hu