A HALLÁS ÉS KÖZÉPFÜL BETEGSÉGEI TURNER-SZINDRÓMÁBANA fül és a hallás


Azoknak az személyeknek, akiknek genetikai okokból hiányzik az egyik X kromoszómájuk, nulla vagy nagyon alacsony az ösztrogénszintjük (női szexuálszteroid hormon) köszönhetően a petefészek csökkent működésének. Ez megtalálható a Turner szindrómában is, ahol gyakran jelen vannak hallásproblémák és hozzáadódnak a többi tünethez. Egy Svéd kutatócsoport adott 1969-ben egy kezdeti leírást a betegséghez kapcsolódó hallásvesztésről. Néhány tanulmány az óta is ezeket a megállapításokat erősíti meg. Mivel az az ösztrogén hiányzik, ami arra utal, hogy az ösztrogén hatással van a fülre és a hallásra,de a kapcsolatot ez idáig még nem sikerült kimutatni. Az ösztrogén két receptoron keresztül fejti ki a hatását: ösztrogén receptor α(ERα) és β(ERβ). Ezeknek a receptoroknak az elhelyezkedése szövetenként és fajonként változik. Kimutatták jelenlétüket a belső fülben, a rágcsálóknál és az embereknél is, akiknek szüksége van némi ösztrogénra, ahhoz, hogy egyáltalán halljanak. Más nemi hormonról ez idáig nem mutatták ki, hogy közvetlen hatással lenne a fülre és a hallásra. A nyolcvanas évek eleje óta a Turner szindrómás lányoknak felajánlják a növekedési hormonkezelést, hogy meggyorsítsák a növekedés ütemét és ösztrogént ajánlanak a másodlagos nemi jellegek kialakításához. Hogy ezek a hormonkezelések, hogyan hatnak a hallásra a későbbi élet során, jelenleg még nem lehet vizsgálni, hiszen ezek a lányok még csak most érik el azt a kort, amikor a hallásvesztés elkezdődik.

A fül anatómiájaA fül 3 részből áll-külső fül (a fülkagyló és a hallójárat), amely a dobhártyán keresztül a középfülhöz vezet, ami magában foglalja a hallócsontocskákat. A belső fül 2 részből áll: fülcsiga (hallás) és a vestibuláris rész(egyensúly). mindkét részből a hallóideg szállítja az információt az agyhoz.

Mindhárom rész érintett lehet Turner szindrómában.

A külső fül

Alacsonyan levő, elálló fülek és tág rövid hallójárat gyakran előfordul, ez azonban nem befolyásolja a hallást.

A középfül


Turner szindrómában gyakori a visszatérő középfülgyulladás (a fül fertőzéses betegsége), csecsemőkorban kezdődik és a késői kamaszkorig fennmarad és sokkal gyakoribb, mint más középfülgyulladásra hajlamos gyermekeknél. Nem ritka, hogy az alacsony termetű gyakori középfülgyulladásban szenvedő kislányoknál, ha még nem diagnosztizálták, felmerül a Turner szindróma gondolata. A kislányt ezután beutalják az endokrinológiára és egy kromoszóma vizsgálattal kimutatják a betegséget. A visszatérő középfülgyulladás (OM) oka még ismeretlen, de a halántékcsont visszamaradása a növekedésben (a koponyarész, ahol a belső fül található) fontos lehet. A középfülgyulladás agresszív kezelése helyénvaló, a szellőzést biztosító tubus behelyezése is megfontolandó. A gondos nevelés is fontos. Az immunglobulinok (az immunrendszer fehérjéi), mint az IgA, IgM, IgD, a 4 Ig G alosztály valamint a T és B limfociták (az immunrendszer fehérvérsejtjei) szintjét vizsgálták Turner szindrómás kislányoknál, hogy esetleg az immunrendszer elégtelensége okozza a középfülgyulladások magas számát. Nem találtak komolyabb immunelégtelenséget, ami magyarázná az OM emelkedett számát.
Még ha a szakmai előírásoknak megfelelően kezelik is, néhány érintett betegnek később krónikus fülproblémái lesznek. A középfülbetegségek halláscsökkenéshez vezetnek, valamint későbbi problémák, mint váladékozó fül, hallócsontok pusztulása, a dobhártya perforációja is kialakulhat. Ezeket a krónikus következményeket sürgősen helyre kell hozni, mert a belső még mindig ép. A krónikus középfülgyulladásos beteget haladéktalanul meg kell operálni, a későbbi problémák megelőzése miatt. Az OM gyakorisága a kamaszkor után csökken és nem gyakori fiatal és idősebb Turner szindrómás nőknél.

A belső fül


A belső fülben 2 probléma alakulhat ki. Az első a felnőtt Turner szindrómás nők kis részében jelentkezhet a közepes frekvenciájú hallóideg károsodás („dip”) Genetikai háttere lehet, mert a „dip” általában különböző fenotípushoz kapcsolódik (sokkal gyakoribb a 45X kromoszómával rendelkező nőknél és az izokromoszómával rendelkező kariotípusnál. A „dip” audiogrammban általában megtalálható a 1,5-2 kHz sáv. A Turner szindrómások halláscsökkenéséért felelős gén, úgy gondolják, hogy az X kromoszóma p-karján helyezkedik el . A „dip” legelőször 6 évesen mutatható ki Turner szindrómás lányoknál. Ez általában nem jelent problémát a Turner szindrómás lányok számára, amíg a magas frekvencia még ép. A „dip” jelenléte egy különösen erős előjele a későbbi hallásromlásnak. Másodlagosan, egy korai (35 éves kor utáni), magas frekvenciájú halláscsökkenés gyakran kialakulhat, ez a halláscsökkenés a normál populációban 60éves kor felett jelentkezik és „időskori halláscsökkenésnek” hívják. A Turner szindrómás nők kifejlesztenek egy mérséklést, hogy megállítsák a magas frekvenciavesztést, gyakran csak az alacsony frekvencia hiánya marad. A halláskárosodás fülcsiga eredetű (belső fül) és hallóideg károsodásnak hívják. Ez a magas frekvenciájú halláscsökkenés hozzáadódva a „dip”-hez együtt egy nagyon gyors romláshoz vezet, ami gyakran szociális problémákat okoz. A baj gyakran a hallás akadályozottságával kezdődik, amit „koktélparti szituációnak „hívnak, például zajos környezetben. Az ilyen emberek attól függenek, hogy szájról olvassanak, így kompenzálnak. Az életnek ebben a szakaszában, amikor a hallás gyorsan romlik, ezek a nők gyakran éreznek komoly fáradtságot. Ezt a kapcsolatot a hallásproblémák és a fáradtság között sokszor figyelmen kívül hagyják. Fontos felvenni a kapcsolatot egy fül-orr-gégésszel, először elvégezni egy hallásvizsgálatot és informálódni, hogy lehet segíteni a halláson.

Tudvalevő, hogy a 40-es éveikben járó Turner szindrómásoknak mindössze 13%-a rendelkezik normál hallásküszöbbel. Hallásjavító segédeszközre a normál populációban a nők 3%-nak van szüksége 65 éves korban vagy annál később, míg a Turner szindrómás nők 27%-a visel hallásjavító segédeszközt. A hallásküszöb csökkenésének aránya a felnőtt Turner szindrómás nőknél hasonló a normál 70-90 éves női népességhez, figyelembe véve a kezdet

időpontját, a hallásszintet és a kariotípust. A halláscsökkenés szintje különösen magas a magas frekvenciák területén.

A hallóideg károsodás lehetséges oka a Turner szindrómás nőknél az endogén ösztrogén (a szervezetben termelődő ösztrogén) hiánya. Az ösztrogénnak úgynevezett idegszövetet védő és tápláló hatása is van az agyban, ami azt jelenti, hogy feltehetőleg pozitív és védő hatású a hallásfunkciónál.

Más funkcionális problémás a fül-orr gégészethez kapcsolódóan

Nyelés

Csecsemőkorban a nyelés és hányás szoptatás és etetés közben problémát jelenthet. Ez általában megoldódik az első életév végéig. Az oka még nem teljesen ismert.

Beszéd


A Turner szindrómás lányoknak gyakran vannak beszédproblémái. A magas, boltíves szájpadlás gyakran hatással lehet a beszédre. Ha a beszédprobléma kialakul, fel kell keresni egy fül-orr-gégészt és ajánlott egy logopédus segítségét is kérni.

Neurokognitív


A Turner szindrómához társuló neurokognitív fenotípus normál kognitív funkciót jelent, de a vizuális felfogóképesség, a figyelem és a memória részleges zavara fennáll. Az agynak az a területe, ami a vizuális hatásokat feldolgozza sérült. Köztudott, hogy a Turner szindrómában, ezek a nehézségek központi hallási (a fül funkciói) , azon kívül látási problémák. Felnőttkorban ezeknek a rendellenességeknek a nagy része már nem látható, talán a hormonkezelésnek köszönhetően. Azonban úgy tűnik a vizuális-térbeli és vizuális- észlelési képességek sérülése fennmarad felnőttkorban is a hormonkezelés ellenére. A hallás alapján történő tájékozódás szerves része a tájékozódásnak, mivel ez monitorozza a környező hanghatásokat. A hangok lokalizációjában enyhe zavar

figyelhető meg azoknál a Turner szindrómás lányoknál, akik nem kapnak ösztrogénpótlást a pubertás alatt.

AjánlásokLegyünk tudatában a Turner szindrómával kapcsolatos hallásproblémáknak és mindig forduljunk a Turner szindrómás gyermekkel a fül-orr-gégész szakorvoshoz.

Legyünk óvatosak és aprólékosak, amikor gyakori középfülgyulladást kezelünk gyermekkor-kamaszkor alatt és rendszerint óvakodjunk a hosszú távú következtetésektől.

A hallásproblémák sokkal gyakoribbak a 45x kariotípusnál és azoknál, akik ennek izokromoszómáival rendelkeznek.

Szabályos audiogrammok, mindkét csontot vizsgálva és levegővezetés gyermekkor/serdülőkor folyamán utalhat a „dip”-re, amely erőteljesen jelzi a későbbi hallásproblémákat. Tanácsos megfogadni a későbbi pályaválasztásra vonatkozó tanácsokat. Másrészről –ha nem látható „dip” a hallásproblémák ritkák. Mikor a magas frekvenciavesztés hirtelen hozzáadódik a „dip”-hez (35 éves kor felett) el kell végezni a szabályos audiogrammot, hogy időben hallásjavító segédeszközt kapjon.

© 2014-2024 Turner-szindróma.hu