A D vitamin és a Turner-szindróma


Írta: Jill Shelby

A St.Louis-i konferencián Dr. Thomas és felesége a csontsűrűségről és a csontritkulásról tartottak előadást a csoportnak. Rámutattak, hogy a csontritkulás egy olyan súlyos egészségügyi probléma, amely a Turner-szindrómával élő felnőttek körében az átlag népességnél előbb jelentkezhet. Több olyan, gyermekeket érintő betegségről is szóltak, mint például a csípő elmozdulás vagy a végtag hosszabbodás.

Az emberi szervezet D vitamin szintje orvosi körökben a figyelem középpontjává vált nemrégiben. Az orvosok mindig tisztában voltak azzal, hogy a D vitamin, amit szervezetünk a napsütés hatására termel, szükséges a kalcium felszívódásához. A legújabb információk azonban rámutatnak, hogy a D vitamin hiány sokkal rosszabb hatással lehet az egészségre, mint korábban gondoltuk. Ebben a cikkben azt próbáljuk megvizsgálni, hogy a megfelelő D vitamin szint fontosabb-e a Turner-szindrómával élők számára, mint az általános népességben.

Miért olyan fontos a D vitamin?Az elégtelen kalcium szint csontritkuláshoz vezethet, ami komoly probléma. Fontos, hogy a Turner-szindrómával élő nők foglalkozzanak az oszteoporózis kérdésével. A TS-sel élő nőknek oda kell figyelniük a D vitamin szintjükre csakúgy, mint arra, hogy megfelelő testedzést végezzenek és ösztrogén pótlásban részesüljenek. Kevésbé ismert tény, hogy az olyan - a nem megfelelő zsírfelszívódással összefüggő - betegségek, mint a lisztérzékenység, Crohn betegség, a hasnyálmirigy elégtelenség, a cisztás fibrózis és az epeút elzáródásával járó májbetegség szintén összefüggésbe hozható a szervezet alacsony D vitamin készleteivel. Ezek közül a betegségek közül több is kiemelt figyelmet igényel a TS-sel élő népesség körében. Az Egyesült Államokban rendkívül gyakori a D vitamin hiány, a tanulmányok szerint pedig a korral tovább csökken a D vitamin szint, különösen télen.

Hogyan juthatunk elég D vitaminhoz?Fontos, hogy minden nap érjen bennünket napsütés 15 percen keresztül, védelem nélkül. Ciprus földrajzi hosszúságától délre elégséges a napfény ereje, mert az ott élők elég D vitamint termelnek egész évben. Azoknak, akik ennél északibb éghajlaton élnek, szükségük lehet egy kis segítségre télen ahhoz, hogy megfelelő D vitamin szintet érjenek el. Szerencsére étrend-kiegészítőkön és az elfogyasztott élelmiszeren keresztül is tudunk a szervezetünkbe D vitamint juttatni. Ilyen élelmiszer a tej, a zsíros halak és (kevésbé) a tojás. A D vitamin recept nélkül kapható; javasolt a napi minimum 1000 egység bevitele. Ugyanakkor a D vitamin nem vízben oldódó vitamin, ezért a szervezetünk túl sokat is fölhalmozhat belőle. Csontritkulás vagy D vitamin hiány esetén kövessük orvosunk utasításit.

Levonhatjuk a következtetést, hogy a D vitamin hiány negatív hatással van a szervezetünkre, olyan betegségeket okozhat, melyek a TS-sel élő nőket különösen is érintik, mint például az oszteoporózis. Ezért fontos, hogy a TS-es nők rendszeresen ellenőriztessék D vitamin szintjüket.© 2014-2024 Turner-szindróma.hu