SZILAJ-NAGY VIOLASzilaj-Nagy Viola vagyok. 1987-ben, Budapesten születtem. Fóton nőttem fel a szüleimmel és a két öcsémmel.

Annak ellenére, hogy a tünetek (pl. lábödéma) már születésemkor látszottak, és szüleim folyamatosan hordtak orvoshoz a növekedésbeli elmaradás miatt, csak 7 éves koromban derült ki, hogy mozaikos Turner szindrómám van, egy kiváló fül-orr gégésznek, dr. Liktor Bálintnak köszönhetően. Ő vette először komolyan a tüneteimet, és megszervezte endokrinológiai kivizsgálásomat. Ez után hét évig kaptam növekedési hormon injekciót. A Budai Gyermekkórházban kezeltek, ahova három havonta jártam kontrollra. 145 cm-re nőttem meg.

A Turner szindrómához nálam fülfejlődési rendellenesség (6 fülműtétem volt), és autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködés is társul, mely gyógyszerrel nagyon jól kezelhető. Ezen kívül téri – tájékozódási problémákkal is küzdök. Pubertásom spontán megindult, amit 3 évre évre Decapeptyl injekcióval le kellett állítani, hogy tovább hasson a növekedési hormon. Miután befejeztük a növekedési hormon kezelést, ezt abbahagytuk, és visszaállt a ciklusom, de 26 éves koromban végleg megszűnt. A hormonhiány miatt kialakult enyhe csontritkulásommal két évente reumatológiai kontrollra járok.

Középiskolás éveim alatt angolból szereztem középfokú C típusú illetve felsőfokú szóbeli nyelvvizsgát.

Az ELTE-PPK pedagógia alap-és neveléstudomány mesterszakán diplomáztam. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián 3. helyezést értem el A reformpedagógia három nagy korszaka a Mary Poppins című film tükrében című dolgozatommal, melyet kedvenc filmemből írtam.

2012 óta a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában dolgozom, mit terápiás munkatárs. Nagyon szeretem a munkámat, azt hiszem a betegségem és az általa átélt tapasztalatok segítenek abban, hogy jobban megértsem a sérült embereket.

2016-ban férjhez mentem. Budapesten élünk élünk a két cicánkkal.

2013 óta rendszeresen futok (általában heti 30-40 km-t.), egy maratont, és több félmaratont illetve kisebb versenyeket teljesítettem sikeresen.

Ezen kívül szeretek túrázni, olvasni, filmet nézni, színházba járni, a barátaimmal kávézni, sportot nézni.

SZILAJ-NAGY VIOLA-1 SZILAJ-NAGY VIOLA-2 SZILAJ-NAGY VIOLA-3
© 2014-2024 Turner-szindróma.hu