A TUNER SZINDRÓMÁSOKNAK
JÁRÓ KEDVEZMÉNYEKRŐL ÉS JÁRULÉKOKRÓL

 
A Turner szindrómás hölgyek és a TS-es lányok szülei jogosultak bizonyos kedvezményekre és járulékokra. Egy része ezeknek minden Turneresnek jár, más része pedig esetlegesen járhat egyéb komplikációk fellépése esetén.
 
Ezen oldal célja nem a hivatalos tájékoztatás, hanem csak információadás a lehetőségekről, melyek részletei idővel változhatnak. Nem vállalunk felelősséget a leírt információk változásáért.

MINDENKINEK JÁR

 
GYEREKKORBAN szülők részére
Emelt szintű családi támogatás:
A járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakoknál és a települési ügysegédeknél lehet benyújtani szakorvosi vélemény után. A dokumetum, amit ki kell tölteni itt található: Igazolás tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekről.pdf (gov.hu)
Az emelt szintű családi támogatás összege 23.300 Ft, amennyiben a szülők közösen nevelik a gyermeket, azonban ha valaki egyedülálló szülöként neveli gyermekét, 25.900 Ft-ot kap havonta. Az ellátás az igény benyújtásának időpontjától jár. Az ellátást visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani. Hogy meddig jogosult a szülő erre, az helyzettől függően változó, például, hogy elköltözik-e a gyermek vagy vannak-e egyéb egészségügyi vagy jövedelmi nehézségek. Kérdés esetén a Kormányablakhoz kell fordulni.
További információ: Családi pótlék - Családtámogatás (gov.hu)
 
Utazási támogatás:
Az  utazásit az emelt szintű családi pótlékhoz kapcsolva küldik, automatikusan jár. Rokkant ellátásban részesülőknek is jár. Hivatalos neve MÁK kártya, ezt kell magunknál tartani.
A támogatás 90%-os a vonatjegyek és bérletek esetén. Helyi közlekedés esetén (pl. BKV) 100%-os és legtöbb esetben plusz egy  kísérőre is érvényes, aki éppen a személlyel van. Kérdés esetén a Kormányablakhoz kell fordulni.
Utazási kedvezmények - Családtámogatás (gov.hu)
 
Közgyógyellátás/igazolvány:
Ez is jár az emelt családi pótlékoz, a gyógyszerek, gyógyászati eszközök, és gyógykezlések okozta anyagi teher csökkentésére lett létrehozva. Egy kártyát kap a szülő, amit felmutatva kedezvézmenyes áron jut hozzá a legtöbb gyógyászati dologhoz, így mindig érdemes rákérdezni, hogy használható-e. 
Igényelni a járási hivatalnál lehet, hogy hol, arra itt lehet rákeresni:
Járások | Járáskereső (gov.hu)
A kérelmet az illetékes hivatalokban is biztosítják, de itt is le lehet tölteni:KORMÁNYHIVATALOK - Budapest Főváros Kormányhivatala - Járások (kormanyhivatal.hu)
További információ:
Szoctv. - 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu) 49-53 paragrafus szól arról, hogy ki jogosult rá
 
Étkezési díjkedvemény:
 “Csak” Turner szindróma esetén a bölcsődei és óvodai étkezés ingyenes, míg az iskolai étkezésre 50% kedvezmény jár. A kedvezmény biztosításához az intézményvezetőnek be kell nyújtani az iratokat. Kérdés esetén a Kormányablakhoz kell fordulni.
További információ: Étkezési díjkedvezmény - csalad.hu
Bölcsődébe, óvodába benyújtandó dokumentum: nyilatkozat_ingyenetkeztetes.pdf (mesevilagom.hu) NYILATKOZAT a Gyvt. 21/B. § (1) bekezdés a) pontja szerinti ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetés igénybevételéhez
Iskolába benyújtandó dokumentum: gimi_nyilatkozat_etkezes_ig2223.pdf (pasztorvolgyi.hu) NYILATKOZAT a Gyvt. 21/B. § (1) bekezdés b)-d) pontja és a Gyvt. 21/B. § (2) bekezdése szerinti ingyenes vagy kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés igénybevételéhez
 
Pótszabadság:
Szabály mondja ki, hogy tartósan beteg gyermek után a szülőnek, nevelőnek évi két nap plusz pótszabadság jár az alap évi két nap gyermekek után járó szabadságon felül. Ez a pótszabadság 16 éves korig jár, ahogy az alap szabadság is.
Mozaik családok esetén mindenképp érdemes megkeresni az Emberi Erőforrások Minisztériumát és állásfoglalást kérni tőlük.

Egyéb kedvezmények:

A fent említett kedvezmények egyes belépők és jegyek árából is kedvezményt biztosíthatnak, így érdemes rákérdezni, hogy az adott hely biztosít-e ilyet, akár külföldön is. Csak példaként említve néhány tagunk állatkertbe, Lego kiállításra, sőt szlovákiai fürdőbe is kedvezményesen jutott be. Ha nem szeretnénk helyben rákérdezni, akár telefonon vagy e-mailben is utána tudunk érdeklödni előre, így ott már csak diszkréten a megfelelő iratot, kártyát felmutatva kell belépnünk.
 
Szeretnék a végére egy személyes dolgot hozzáfűzni, és arra bíztatni minden szülőt, hogy vegye igénybe ezeket a kedvezményeket, támogatásokat, akkor is, ha jelenleg nincs rá szükségük. Az így felszabadult pénzt pedig fektessék be gyermekük jövőjébe. 
Az én Édesanyám nem szerette volna, hogy ez megbélyegezzen, és nem látta akkora szükségét akkor ezeknek a támogatásoknak. Ám visszagondolva már, a jövőre gondolva inkább megtette volna ezt a lépést.
 
FELNŐTT KORBAN
 
Személyi kedvezmény:
 
A személyi kezdvezmény az SZJA kezdvezményt jelent. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az illető magasabb nettó jövedelmet kap. Ez 2022-ben havi 8370 Ft plusz volt.
Ennek kérvényezését a háziorvosnál kell kezdeni, aki kiállít egy papírt. Tapasztalatok alapján ezt a dokumentumot érdemes kinyomtatva magunkkal vinni, ha van rá lehetőség.
A dokumetum innen letölthető:
https://tudatosadozo.hu/wp-content/uploads/2019/04/Orvosi_igazolas_teljeskoru.pdf
Ha ez megvan, a munkáltatónak kell átadni a dokumentumot és az adóelőleg nyilatkozatot. A következő hónaptól már kaphatjuk is az emelt bért. Van lehetőség visszamenőleg is megkapni a plusz fizetést, ehhez azonban új bevallást kell írni a korábbi adatokkal az érintett időszakra. Ha itt valami kérdésünk van, a Kormányablaknál tudunk érdeklődni, ők az illetékesek, a régi adóbevallás módosításával kapcsolatban az Adóhivatalt keressük. 
 
Egyéni vállalkozók “kivét” esetén tudnak élni hasonló kedvezménnyel.
 
További információ: https://nav.gov.hu/ado/szja/A_szemelyi_kedvezmeny20190130
Referencia: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR A Turner szindróma kódja: Q969
 

NEM MINDENKINEK JÁR

 
FELNŐTT KORBAN
 
Leszázalékolás:
A leszázalékolás különböző betegségek, rendellenességek, egészségügyi problémák után “kapható “ százalékokból adódik össze. A Tuner szindrómára 22%-ot adnak, ehhez jöhetnek akár a Turner szindróma miatt, akár más okból kialakult egészségügyi problémák. Önmagában a Turner szindróma nem elég a leszázalékoláshoz.
Ahhoz, hogy valakit leszázalékoljanak,a kérelem benyújtását megelőző években bizonyos napon át biztosítottnak kellett lennie és minimum bizonyos % szükséges, hogy járadékot is kapjon az illető. Ezek azonban csak alapszabályok, amelyek alól lehet kivétel, például ha valakinek 35 éves kora előtt már leromlott az egészségi állapota.
A leszázalékolásnak nagyon sok kategóriája, alfaja és feltétele van, ezért mindig érdemes célzott esettel kapcsolatban érdeklődni és nem általánosságban. 

A háziorvosnál kezdjük, ő mondja meg, hogy érdemes-e elindulni. Ő ad egy beutalót minden szakorvoshoz, aki érintett. Utána a szakrendeléseken szerzett dokumentumokkal vissza kell menni a háziorvoshoz, aki kitölti a szükséges dokumentumot. 

Ezzel egy időben a nyugdíjfolyósítónál lekérjük munkajogviszonyokat igazoló dokumetumokat. Két hét körülbelül, mire postán kiküldik a papírt. Az ügyfélkapun is megtehetjük ezt, ha az online forma egyszerűbb. 
Az orvos után minden papírral amit ott kaptunk és a nyugdíjfolyosítótól kapott igazolással a Kormányablakba kell menni. Az ügyfélkapun keresztül is meg lehet tenni ezt a papírok beszkennelése után (ügyintézés szabadon fülön). 

Ezután várni kell a Rehabilitációs hatóság felülvizsgálatának időpontjára - ami kb. 3-4 hét - ahol előre megnézik a papírokat, és lehet, hogy vizsgálódnak egy kicsit, meg feltesznek kérdéseket. Az orvosi papírokat nem vizsgálhatják felül. Vagy rokkant ellátást kap az illető vagy rehabilitációst. Rehabilitációs ellátás munkaviszonynak számít, vonnak belőle nyugdíjárulékot és tb-t is, a rokkant ellátásból pedig csak egészségbiztosítási járulékot. Mindkettőt 36 hónapra lehet csak megkapni egyhuzamban.


A 36 hónap lejárta előtt 2 hónappal, aki rehabilitációs ellátásban részesül, annak kérni kell felülvizsgálatra időpontot a kormányablakban úgy, hogy ezen a napon nincs munkaviszonya. Közben pedig el kell mennie az orvoshoz friss papírokért.

A rokkantellátásban részesülőknek viszont automatikusan küldik a felülvizsgálatra az időpontot, azonban arra az időpontra már kész kell, hogy legyenek az orvosi vizsgálatok hasonlóan az első alkalomhoz. Hogy mennyivel előre küldik az időpontot a lejárathoz képest, az változó. Azonban, ha későbbre kapná valaki az időpontot addig is automatikusan kap pénzt. 
Ezt háromévente végig kell csinálni.
A nőket 57 éves kor után a férfiakat 60 után véglegesítik, tehát azután már nem kell végigcsinálni a procedúrát. Példaként arra, hogy mekkora összeget lehet kapni, egyik társunk 55.000 Ft-ot míg másikuk 50.813 Ft-ot kap így.
A leszázalékolás jelentős utazási támogatással is jár, a részletekről fentebb lehet olvasni.
 
 
Utazási támogatás:
Rokkant ellátásban részesülőknek automatikusan jár.
Hivatalos neve MÁK kártya, ezt kell magunknál tartani.
A támogatás 90%-os a vonatjegyek és bérletek esetén. Helyi közlekedés esetén (pl. BKV) 100%-os és legtöbb esetben plusz egy  kísérőre is érvényes, aki éppen a személlyel van. Kérdés esetén a Kormányablakhoz kell fordulni.
Utazási kedvezmények - Családtámogatás (gov.hu)
 
 
Közgyógyellátás/igazolvány:
Jövedlemi alapon is lehet igényelni és ez is jár a rokkantsági ellátáshoz. A gyógyszerek, gyógyászati eszközök, és gyógykezlések okozta anyagi teher csökkentésére lett létrehozva. Egy kártyát kap a jogosult, amit felmutatva kedvezményes áron jut hozzá a legtöbb gyógyászati dologhoz, így mindig érdemes rákérdezni, hogy használható-e. 
Igényelni a járási hibatalnál lehet, hogy hol, arra itt lehet rákeresni:
Járások | Járáskereső (gov.hu)
A kérelmet az illetékes hivatalokban is biztosítják, de itt is le lehet tölteni:KORMÁNYHIVATALOK - Budapest Főváros Kormányhivatala - Járások (kormanyhivatal.hu)
További információ:
Szoctv. - 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu) 49-53 paragrafus szól arról, hogy ki jogosult rá
 
Egyéb kedvezmények:
A fent említett kedvezmények egyes belépők és jegyek árából is kedvezményt biztosíthatnak, így érdemes rákérdezni, hogy az adott hely biztosít-e ilyet, akár külföldön is. Csak példaként említve néhány tagunk állatkertbe, Lego kiállításra, sőt szlovákiai fürdőbe is kedvezményesen jutott be. Ha nem szeretnénk helyben rákérdezni akár telefonon vagy e-mailben is utána tudunk érdeklödni előre, így ott már csak diszkréten a megfelelő iratot, kártyát felmutatva kell belépnünk.

 
 

© 2014-2024 Turner-szindróma.hu